Totalul afișărilor de pagină

marți, 29 martie 2011

PDL nu este interesat de demnitatea şi imaginea României

Un nou scandal monstru în Camera Deputaţilor. După ce iniţial a anunţat că a fost                                         adoptată Declaraţia Camerei Deputaţilor privind o serie de mesaje antiromâneşti ale unor oficiali ungari din 15 martie, revenind, preşedintele de şedinţă a anunţat că a fost de fapt respinsă. Majoritatea deputaţilor PDL au votat împotriva Declaraţiei.



                                       Vâfurile PDL care agreează mesajele antiromâneşti

142 de voturi "pentru", 110 "contra" şi 25 de abţineri. Acesta a fost rezultatul votului privind Declaraţia Camerei Deputaţilor referitoare la o serie de mesaje antiromâneşti ale unor oficiali maghiari rostite pe 15 martie a.c.

Voturile „pentru" au venit din zona PNL+PC (48), PSD (79), PDL (8), UNPR (3), independenţi neafiliaţi (5). Împotrivă au votat: PDL (88), UDMR (20), UNPR (2); s-au abţinut PDL (5), minorităţi (14), UNPR (6).

De menţionat că toate numele grele din PDL au votat împotrivă: este vorba de Roberta Anastase (preşedinta Camerei), Sulfina Barbu, Ioan Oltean (vicepreşedinte Cameră), Sever Voinescu-Cotoi, Ioan Nelu Botiş (ministru), Gheorghe Ialomiţeanu (ministru), Valerian Vreme (ministru), Monica Iacob Ridzi (fost ministru), Cezar Preda, Daniel Buda (preşedintele comisiei juridice), Mircea Toader (şeful deputaţilor PDL), Raluca Turcan (preşedinte comisia de cultură).

De asemenea, toţi PDL-iştii care apar frecvent în talk show-urile televizate (unde de regula susţin ca negrul este alb, şi invers - n.a.), s-au pronunţat şi ei împotriva condamnării mesajelor antiromâneşti. Aceştia sunt: Alin Popoviciu (Timiş), Cristian Boureanu (Argeş), Gelu Vişan (Dolj), William Brînză (Diaspora), Dănuţ Liga (Bucureşti), Marius Spânu (Iaşi), Gheorghe Tinel (Ialomiţa), Silviu Prigoană (Bucureşti), Cristian Petrescu (Bucureşti), Vasile Gherasim (Bacău), Costică Canacheu - Bucureşti, preşedinte al comisiei de apărare).

Mega-demagogia PDL

Pe 16 martie, în timpul dezbaterilor la moţiunea de cenzură, când senatorul PNL Puiu Haşotti (susţinut de toţi colegii din USL) a propus adoptarea unei declaraţii a Parlamentului referitoare la mesajele antiromâneşti, iată de declara vicepreşedintele Camerei, deputatul PDL Ioan Oltean - redăm din stenograma şedinţei:

"Doamnelor şi domnilor,

Nu cred că există în această sală un parlamentar care să nu respingă afirmaţiile făcute de către demnitarii unguri.

Nu cred că există un partid politic în această ţară care să nu respingă şi să nu se delimiteze de afirmaţiile făcute de către demnitarii unguri.

Nu cred că există în România un cetăţean român sănătos la minte... ...care să nu respingă şi să nu se delimiteze de aceste afirmaţii. (...)De aceea, doamna preşedinte şi stimaţi colegi, cred că se impune să acţionăm procedural, să ne exprimăm votul asupra moţiunii de cenzură, pentru că vă interesează dacă Guvernul Boc nu pică şi, după aceea, să stăm până mâine dimineaţă să redactăm un punct de vedere, o declaraţie care să exprime o poziţie serioasă a Parlamentului României, s-o adoptăm şi să trăim cu certitudinea, cu convingerea că ne-am făcut datoria în mod corect".

Orice comentariu este pur şi simplu de prisos.

Controverse privind regulamentul

Ziua de marţi a fost plină de surprize în Camera Deputaţilor. În prima parte, sesiunea de vot final a început cu o oră întârziere. Deputaţii USL au afirmat că întârzierea s-a datorat unei şedinţe extraordinare la grupul PDL, unde s-a decis cum să se voteze Declaraţia Camerei.

După votare, preşedintele de şedinţă, acelaşi Ioan Oltean, a anunţat că Declaraţia a fost adoptată, declarând şedinţa încheiată. După ce sala aproape s-a golit, Ioan Oltean a revenit la microfon şi a anunţat că Declaraţia nu a fost adoptată, lipsindu-i un singur vot. Oltean a invocat o prevedere regulamentară - care nu este însă aplicată atunci când coaliţia guvernamentală îşi trece la limită proiectele de legi. El a arătat că 7 deputaţi s-au aflat în sală, dar nu au votat, şi a precizat că prezenţa a fost de 284 de deputaţi, drept consecinţă, cvorumul de adoptare a declaraţiei ar fi trebuit să fie 143 de voturi. USL a contestat anunţul lui Oltean, liderii acestei alianţe susţinând că deputaţii care nu votează contează doar la cvorumul de prezenţă, dar majoritatea simplă necesară pentru adoptarea unui vot o reprezintă 50% plus un vot din sufragiile exprimate. În plus, revenirea lui Oltean pentru a anunţa neadoptarea Declaraţiei s-a produs neregulamentar, deoarece s-a intrat practic în altă şedinţă de plen. Orice altă şedinţă de plen, chiar dacă durează doar un minut, trebuie în prealabil aprobată de Biroul Permanent al Camerei. Ceea ce nu a existat.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu